Grattis till din nya familjemedlem, en vän och följeslagare under många år!
(en artikel från ISF-Bladet Nummer 3, 2020)
Vi tycker det är underbart att du valt just en Irländsk röd setter, du kommer få många fina upplevelser och utmaningar tillsammans med din hund. I denna artikelserie kommer vi att berätta lite om hundens förhållande till människan eller människan förhållande till hunden om du så vill.
Den irländska settern är en positiv och glad hund. Ibland alldeles för glad och kan hitta på saker som den själv tycker är kul men är mindre kul för dig.Även om valpen är liten och gullig, behöver den, precis om människan, förhållningsregler för att du och din hund ska trivas.
Settern är ju en pigg och livlig ras och kommer garanterat uppskatta att du blir lite ”crazy” när ni tillsammans lyckats med en övning. Sen ska man absolut jobba med godis och andra förstärkningar utöver detta. Vi ska också lägga en grund för din valps framtid så den får de bästa tänkbara förutsättningar för ett bra hundliv.
Tanken är att här ge lite tips om grundläggande övningar för att ni ska börja bygga upp en så god relation som möjligt. Settern är, som många andra raser, bra på att kommunicera och visar glädje och lycka, ganska ofta kan man behöva övertyga dem om att ditt förslag är just det bästa för olika situationer. För våra valpar liksom i all kommunikation handlar det om att vara konsekvent och tydlig. Upprepa inte samma övning mer än ett par gånger. Valpen får inte tröttas ut utan växla istället till en annan övning. Övningspassen får inte vara för långa för en valp.
Valp 4-6 månader – Vi vill här lägga grunden för valpens fortsatta liv till vuxen hund. Övningarna bygger på att du och din hund ska förstå varandra och ha en vardag som fungerar. Vi börjar med att bygga kontakten mellan dig och din hund. På samma sätt som du ska lita på din hund måste hunden lita på dig. Därför är kontakten er emellan så viktig.
KONTAKT: Här lägger du grunden till er framtida relation så valpen kommer välja dig i konkurrens med andra människor, fåglar, andra djur och hundar men framförallt följa dig, lyssna på vad du säger och förmedlar.
Att veta sitt namn: Träna gärna på att lära valpen sitt namn. Försök ha lite fokus när ni startar övningen så den inte tuggar ben, jagar leksak ellr annat som gör att det blir jobbigt att få fokus på er aktivitet. Säg namnet och när den tittar till dig, ge omedelbart godis och säg BRA!+namn
Upprepa övningen också i det vardagliga livet så att det faller sig naturligt för valpen att titta på dig när den hör sitt namn, belöna alltid, även vid spontan kontakt med dig. Gärna med BRA+hundens namn.
FÖLJA ÖVNING / KONTAKTÖVNING: Håll lite godis i handen framför valpens nos.
Ta små steg och låt den följa handen. När du sedan stannar så öppnas handen med godis och den får en godis samtidigt som du ger beröm. ”Bra” och valpens namn! Om valpen har tappat intresset kan det bero på att den fått ”vänta” för länge på godis och uppmuntran. Börja om och gör övningen lite ”Kortare”
SITT / LIGG: Att lära valpen ”sitt” och ”ligg” är moment som är ganska lätta att träna genom att du låter valpen följa dina naturliga rörelser med din hand.
Sitt: Ha godis i din stängda hand. För handen över valpens huvud, naturligt brukar de hamna på rumpan. När du ser att valpen börjar förstå vad du vill att den ska göra ska göra så kan du lägga på kommandot ”sitt”, och alltid bra! om den lyckas.
Ligg: Ha godis i handen, stängda hand och lägg ner handen på golvet eller backen. När valpen lägger sig ner så öppnas handen och valpen får godiset. När man ser att de förstår vad de ska göra vid handens rörelse kan man lägga till ”ligg”.
Övningen kan du göra både inne och ute. Tränar ni ute så se till att det inte finns störande inslag omkring.
Upprepa övningen och gör den positiv, glöm inte alltid belöna om ni får rätt beteende oavsett kommando eller inte. Sätter sig valpen med hjälp av rörelse från handen, ska man absolut säga bra!! (+namn)
INKALLNING: En irländsk setter älskar verkligen att få springa fritt, rusa av sig. Därför är det viktigt att lägga en bra grund och skapa förutsättningar för att den under hela livet ska kunna få göra det i säkra former. Välj en plats som du anser vara säker och där störande inslag inte förekommer. Det är viktigt att du känner att platsen är säker för annars känner hunden att du är orolig och det stör hela övningen.
Upprepa övningen bara några få gånger. Valpens koncentrationstid kan vara kort varför man inte får hålla på för länge. Börja med korta sträckor, så den inte hinner hitta löv, hundar, människor på vägen.
Övning: Starta med små korta sträckor. Tappar den intresset på sträckan har man gått lite för långt. Det ska vara en positiv övning. Största belöningen är att matte/husse blir så lyckliga när valpen kommer. Målet är att hunden ska uppskatta er glädje mer än godis/leksaker. Förstärk däremot gärna övningen med godis/leksak som avslut på övningen.
Ha en medhjälpare som håller i hunden. Ropa hundens namn, för att få uppmärksamhet, och spring ca 5 m, sätt dig på huk med ryggen emot hunden ca 5 sek, ropa igen hundens namn och spring ca 5 m till, sätt dig på huk med ryggen mot hunden och ropa hundens namn.
Medhjälparen släpper hunden. När hunden kommer till dig så blir ni lika lyckliga som på julafton!! Den ska verkligen få en positiv upplevelse för att den är duktig och har kommit till dig. Tanken är att valpen ska komma ”runt och ända fram” till er för att ta kontakt.
När du belönat valpen med dig glädje och beröm kan du förstärka det hela med gods eller en leksak. Att ha ryggen emot gör att du omedvetet inte kan stirra/blänga på hunden när den är på väg emot dig. Om valpen skulle råka avvika mot något annat spännande på vägen, får medhjälparen rycka in och hojtatill för att avleda valpens utflykt.
Träna gärna detta på lite lugnare ställen där det inte finns hundar osv, man kan senare befinna sig på ställen med mer störning runt omkring.
TIDIGA LEDARSKAPSÖVNINGAR: Det är viktigt att valpen förstår att det är du som ledare som bestämmer vad som ska göras. Det är du som är ledaren.
När ni ska gå ut på promenad är det viktigt att valpen väntar på sin tur vid dörren och att ni tar initiativet att gå ut först. Valpen ska vänta på att få tillåtelse att gå ut ur bilen även om den är ivrig. Låt den vänta i bilen/buren till ni erbjuder den att gå ut. Är den ivrig och vill ut, sätt upp en hand mot den för att bromsa deras framfart.
Det är viktigt att vara konsekvent i dessa övningar så kommer det ge fantastiskt resultat med tiden. Om något går galet i övningen så är det bara att göra om. Vi lägger inte in några ord/kommandon ännu i dessa situationer.
Visa hellre med kroppsspråk som visar dem vad du vill som till exempel att hindra dem med en hand. Ordet BRA och deras namn ska vi däremot använda ofta och mycket med en positiv klang (som julafton).
Prata inte så mycket ”tomprat” med hunden …förmedla det som är viktigt. Kommunicera med kroppen mycket, glädje framför allt! Undvik att använda för många kommandon innan de verkligen vet vad det betyder!
LEKÖVNINGAR: Använd leksak, typ trasa eller annan favoritleksak.
Se till att det är du börjar leken, det vill säga tar initiativ till leken. Dra trasan på backen framför valpen för att få upp intresset.
När ni lekt en stund, ska det vara du som avslutar leken. Om valpen inte vill sluta så ta bara med leksaken och nonchalera valpens vilja att fortsätta. Leken är avlutad på dina villkor.
Vi önskar ett stort lycka till med träningen!
Idé, övningar & foto: Camilla Nyström
Textbearbetning: Ulf-Peter Peterson